4 oktober 2023

De Sleutels van Verantwoordelijke Digitalisering: Een Workshop voor Brusselse VZW's

Workshop 4 - Numérique Responsable.png

Inleiding

In een steeds digitalere wereld is de milieu- en sociale impact van digitalisering een belangrijke kwestie geworden. Brusselse VZW's ontsnappen niet aan deze uitdaging. Is uw organisatie klaar om verantwoorde digitale stappen te zetten? Bent u uitgerust om de negatieve impact te begrijpen en tegen te gaan, terwijl u tegelijkertijd de positieve kansen van digitalisering maximaliseert?

Sluit u aan bij ons voor een onderdompeling in de wereld van verantwoorde digitalisering. Deze workshop, geleid door BRUXEO in het kader van het DIGIBRUX-project, biedt een kans om bewust te worden van de duurzaamheidsuitdagingen van digitalisering, om u uit te rusten voor een meer duurzame digitale toekomst, en om te communiceren met experts en collega's.

Programma & Sprekers

  • Van 8u30 tot 12u10: Christophe Philemotte, expert Green IT, zal de Digitale Fresco begeleiden, een interactieve en samenwerkingsgerichte workshop van een halve dag, vergelijkbaar met de aanpak van de Klimaatfresco. Het doel van dit "serieuze spel" is bewustwording en training van deelnemers in milieukwesties met betrekking tot digitalisering. De workshop beoogt ook de grote lijnen van acties te verduidelijken die moeten worden ondernomen om naar een meer duurzame digitale wereld te evolueren en om discussies tussen deelnemers over het onderwerp te stimuleren.
  • Van 12u10 tot 12u45: Het Belgisch Instituut voor Verantwoorde Digitalisering vzw (ISIT-BE) zet zich actief in voor een milieuvriendelijke, toegankelijke, ethische en inclusieve digitale wereld. Jules Delcon, projectmanager binnen het instituut, zal strategieën, middelen en praktische instrumenten presenteren om de negatieve impact van digitalisering, zowel individueel als organisatorisch, te minimaliseren.

Leerdoelen

  1. Begrip ontwikkelen van de milieu- en sociale impact van digitalisering en bewustwording vergroten via de Digitale Fresco.
  2. Ontdekken hoe deze inzichten kunnen worden ingezet om acties en oplossingen voor verantwoorde digitalisering te ontwikkelen.
  3. Vertrouwd raken met de Verklaring voor Verantwoorde Digitalisering, ontdekken welke individuele en collectieve beste praktijken daaruit voortvloeien, en kennismaken met het Belgisch Instituut voor Verantwoorde Digitalisering en zijn diensten.

Praktische Informatie

  • Wanneer? Woensdag 4 oktober 2023, van 8u30 tot 12u45
  • Waar? Quai du Commerce 48/b3a, 1000 Brussel
  • Kosten? Gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. De workshop is beperkt tot 16 deelnemers.
  • Doelgroep? Sociale sector (non-profit): directeurs, coördinatoren, IT-verantwoordelijken van Brusselse VZW's
  • Taal? De workshop wordt in het Frans gehouden, maar er is lesmateriaal beschikbaar in het Nederlands.

Inschrijvingen